Το κέντρο

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η “ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ” είναι κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης στην ΑΘΗΝΑ για άτομα και οικογένειες με προβλήματα εξαρτήσεων.Το προσωπικό αποτελείται από πτυχιούχους στον τομέα της ψυχικής υγείας και συμβούλους εξειδικευμένους στις εξαρτήσεις, με μακρόχρονη εμπειρία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα, μεγάλο μέρος του προσωπικού μας συγκροτείται και από ανθρώπους, που έχουν βιωματική εμπειρία, που έχουν «περάσει και ξεπεράσει» το πρόβλημα της εξάρτησης και οι οποίοι μπορούν αληθινά να κατανοήσουν και ουσιαστικά να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους που βασανίζονται από την «αρρώστια» του εθισμού. Πιστεύουμε πως στο πρόβλημα της εξάρτησης υπάρχει λύση και είναι εφικτή η μετάβαση σε ένα νέο τρόπο ζωής ελεύθερο και χωρίς εξαρτήσεις.

Ο εξαρτημένος αλλά και η οικογένεια του μπορούν με ασφάλεια και εχεμύθεια να επικοινωνήσουν μαζί μας, να ακούσουμε τους προβληματισμούς τους και να προτείνουμε κάποιες λύσεις, σε θέματα που σχετίζονται με τις εξαρτήσεις.

Στόχος μας

Ο βασικός μας σκοπός είναι η παροχή της κατάλληλης ενημέρωσης και της ουσιαστικής υποστήριξης, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εθισμού. Για τον λόγο αυτό, ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να καταφέρουμε ο εξαρτημένος να σταματήσει την χρήση των ουσιών ούτως ώστε μόλις ξεπεράσουμε το αρχικό στάδιο της σωματικής εξάρτησης, να μπορέσουμε μαζί με τον θεραπευόμενο να ερευνήσουμε, να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τους λόγους για τους οποίους στράφηκε στη χρήση ουσιών.
Αφού, λοιπόν, δοθούν απαντήσεις σε πολλά «γιατί» γύρω από τον εθισμό, που στοιχειώνουν τον ίδιο αλλά και τους ανθρώπους γύρω του, επόμενος και βασικός μας στόχος είναι να αντιληφθεί, πρωτίστως το άτομο αλλά και η οικογένεια του, το «τι» πραγματικά χρειάζεται να κάνει και το «πώς» θα το επιτύχει, ώστε όχι απλώς να σταματήσει και να απέχει από τη χρήση αλλά κυρίως να αποκτήσει έναν καινούριο και ποιοτικό τρόπο ζωής, χαρακτηριζόμενο από αξιοπρέπεια, αυτογνωσία, υπευθυνότητα και ελευθερία.

Ο ΧΩΡΟΣ ΜΑΣ

Η εμπειρία μας έχει αποδείξει πως, πολλές φορές, καθοριστική σημασία για την επιτυχή και αποτελεσματική ανάρρωση ενός ατόμου από τον εθισμό του, συντελεί η απομάκρυνση, για κάποιο τουλάχιστον διάστημα, από το γνώριμο περιβάλλον του εξαρτημένου και η διαμονή του σε ένα ασφαλές και ήρεμο μέρος, όπου θα μπορεί, πιο αποτελεσματικά και απερίσπαστος από άλλα προβλήματα και κινδύνους, να επικεντρωθεί στον εαυτό του, στο πρόβλημα του εθισμό του και στην βοήθεια που θα του παρέχεται . Για το λόγο αυτό, έχουμε δημιουργήσει, λίγο έξω από τη Θήβα, έναν ασφαλή, ζεστό και κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον και κοντά στη θάλασσα, όπου παρέχουμε, για το διάστημα που θα χρειαστεί, τη δυνατότητα φιλοξενίας του ατόμου που επιθυμεί να βρει έναν νέο και ποιοτικό τρόπο ζωής, ελεύθερο και χωρίς εξαρτήσεις.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ

 

Έχουμε δει από την εμπειρία μας στον χώρο των εξαρτήσεων πως το πρόβλημα του εθισμού είναι πολυπαραγοντικό και σαν κατάσταση προσομοιάζει με αρρώστια που επιδρά αρνητικά σε σωματικό, πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο και αλλοιώνει τη σκέψη, το συναίσθημα και τη συμπεριφορά του ατόμου. Εισβάλει αδιάκριτα στις ζωές των οικογενειών, επηρεάζοντας το κάθε μέλος της με τρόπους καταστροφικούς. Ο εξαρτημένος, ένας άνθρωπος αιχμάλωτος που υποφέρει από εμμονές και καταναγκασμούς, οδηγείται στην παρορμητική χρήση ναρκωτικών, αλκοόλ η/και άλλων εθιστικών συμπεριφορών, προκαλώντας στον εαυτό του και στους γύρω του πόνο και άλλες δυσάρεστες συνέπειες.

Το κέντρο

Ο πόνος, η αγωνία, η ενοχή, ο θυμός, η απογοήτευση, η απόγνωση, η ντροπή είναι μερικά μόνο από τα συναισθήματα που κατακλύζουν τον εξαρτημένο και την οικογένεια του. Ωστόσο, η ανάρρωση είναι δυνατή και η λύτρωση από «τα σκληρά δεσμά του εθισμού» είναι εφικτή.

ΣΤΟΧΟΣ & ΟΡΑΜΑ

Φιλοσοφία

Η φιλοσοφία μας για την αντιμετώπιση του εθισμού στηρίζεται σε ένα εντατικό πρόγραμμα βασισμένο στην πλήρη αποχή και στις αρχές των 12 Βημάτων, το οποίο έχει βοηθήσει παγκοσμίως χιλιάδες εξαρτημένων να βρουν ένα νέο τρόπο ζωής, χωρίς εξαρτήσεις. Στηριζόμαστε σε μια ανθρωπιστικού χαρακτήρα προσέγγιση δουλεύοντας με το κάθε άτομο ξεχωριστά, αλλά και με θεραπευτικές ομαδικές δραστηριότητες. Πιστεύουμε πως η αληθινή φύση του ατόμου χαρακτηρίζεται, έστω και υποσυνείδητα από την τάση του προς την αυτο-πραγμάτωση και την ανάγκη για αγάπη-αποδοχή από τους άλλους, για αυτο-αποδοχή και αυτο-εκτίμηση.

Στόχος

Στόχος μας είναι η παροχή στο άτομο των απαραιτήτων εργαλείων για την η αναγνώριση των δυσλειτουργικών σκέψεων και συµπεριφορών του ατόμου και αναδόμηση του χαρακτήρα του, βοηθώντας το ταυτόχρονα να αναδιαμορφώσει το σύστημα αξιών του και της φιλοσοφίας του στη ζωή.

Σκοπός

Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε το άτομο να αποκτήσει τις δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί και ενσωματωθεί στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς την εξάρτηση να ορίζει την ζωή του στο μέλλον.

Γνωστικό-Συμπεριφοριστική θεραπεία (Albert Ellis)

Προσωποκεντρική προσέγγιση (Carl Rogers)

Γνωστική θεραπεία ( Aaron T.Beck)

Φιλοσοφία των Δώδεκα βημάτων

ΠΑΡΟΧΕΣ

Με πολυετή εμπειρία στο χώρο της απεξάρτησης σκοπός μας είναι η παροχή κατάλληλης ενημέρωσης, αποτελεσματικής αντιμετώπισης και ουσιαστικής υποστήριξης, για μια ζωή ελεύθερη χωρίς εξαρτήσεις.

Για την επίτευξη του ως άνω σκοπού στο θεραπευτικό μας κέντρο παρέχουμε μια σειρά υπηρεσιών, όπως:

Δυνατότητα φιλοξενίας σε ένα όμορφο και ασφαλές περιβάλλον

Δωρεάν ενημέρωση σχετικά με προβλήματα εξαρτήσεων (ναρκωτικά , αλκοόλ, τυχερά παίγνια)

Ατομική αξιολόγηση και εξατομικευμένη συμβουλευτική για κάθε θεραπευόμενο

Σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια, από έμπειρους επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας, με σκοπό την βελτίωση και εξέλιξη της προσωπικότητας

Νομικές και λογιστικές συμβουλές και υποστήριξη από επαγγελματίες συνεργάτες (δικηγόρο, λογιστή)

Παροχή ιατρικής φροντίδας και συνεργασία με παθολόγο και οδοντίατρο

Συνεργασία με εξειδικευμένους στις εξαρτήσεις επιστήμονες (ψυχιάτρους,ψυχολόγους)

Ταχύρυθμα κλειστά και ανοιχτά προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης υποτροπής

Εξειδικευμένη βιβλιογραφία και σχετικές εργασίες

Συμβουλευτική γονέων

Πρόγραμμα Οικογενειακής στήριξης και καθοδήγησης

Συμμετοχή σε εξωτερικές ομάδες αυτοβοήθειας

Εξωτερικές δραστηριότητες και οργανωμένες εκδρομές

Καθοδήγηση από συμβούλους εξαρτήσεων

Ομαδική θεραπεία

Υπηρεσίες επανένταξης και δωρεάν ομάδες μεταθεραπευτικής φροντίδας (after care) για όσο διάστημα κι αν χρειαστεί

Ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο σου

Επικοινώνησε σήμερα μαζί μας, δεν είσαι μόνος