Η χρήση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για λόγους αναψυχής υφίσταται ως σοβαρό πρόβλημα ανάμεσα στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες.
Ένας έφηβος είναι πιθανότερο να κάνει κατάχρηση ενός συνταγογραφούμενου φαρμάκου παρά ενός παράνομου ναρκωτικού.
Πολλοί έφηβοι πιστεύουν ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι ασφαλή διότι δίνονται από κάποιο γιατρό. Όμως η λήψη τους για μη ιατρική χρήση, για να φτιαχτεί κάποιος ή να «ακολουθήσει τη δική του ιατρική αγωγή» μπορεί να είναι το ίδιο επικίνδυνο και εθιστικό όπως και τα παράνομα ναρκωτικά.
Οι κίνδυνοι για την υγεία ενός ατόμου που παίρνει συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι σοβαροί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λαμβάνονται μόνο με την καθοδήγηση γιατρού. Και ακόμη και τότε, θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά ώστε να αποφευχθεί η εξάρτηση ή άλλα προβλήματα.
Πολλά χάπια μοιάζουν μεταξύ τους. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να πάρεις ένα χάπι για το οποίο δεν είσαι σίγουρος ή δεν συνταγογραφήθηκε για σένα. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στα φάρμακα λόγω των διαφορών στη βιοχημεία του κάθε ατόμου. Ένα φάρμακο που ήταν σωστό γι ένα άτομο μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο ή ακόμη και θανατηφόρο, για ένα άλλο.
Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι ασφαλή μόνο για τα άτομα που έχουν πράγματι λάβει συνταγή για αυτά και δεν είναι ασφαλή για κανέναν άλλον.
ΕΙΔΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ/ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Στα συνταγογραφούμενα φάρμακα που λαμβάνονται για λόγους – αναψυχής συμπεριλαμβάνονται οι ακόλουθες κατηγορίες:
1. Κατασταλτικά χάπια:
Συχνά αναφέρονται ως κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος (του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης) και επιβραδύνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται τα ηρεμιστικά (που χρησιμοποιούνται για να κάνουν το άτομο ήρεμο και να επιφέρουν υπνηλία ή να μειώσουν την ένταση και τη νευρικότητα).
Επιπτώσεις εθισμού στα κατασταλτικά χάπια
Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις των κατασταλτικών περιλαμβάνουν τα εξής συμπτώματα:
- Αργή λειτουργία του εγκεφάλου
- Μειωμένη πίεση αίματος
- Σύγχυση
- Ζαλάδα
- Πυρετό
- Ενοχλήσεις στην όραση
- Αποπροσανατολισμό, έλλειψη συντονισμού
- Δυσκολία ή ανικανότητα ενούρησης
- Μειωμένος καρδιακός παλμός και αναπνοή
- Αδυναμία αυτοσυγκέντρωσης
- Κούραση
- Μπερδεμένη ομιλία
- Αργή κίνηση
- Διασταλμένες κόρες ματιών
- Κατάθλιψη
- Εξάρτηση
Οι υψηλότερες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στη μνήμη, στην ορθή κρίση και το συντονισμό, νευρικότητα, παράνοια και αυτοκτονικές τάσεις κάποιοι άνθρωποι βιώνουν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα, όπως αναστάτωση ή επιθετικότητα.
Η χρήση των ηρεμιστικών (φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για να ηρεμήσουν ή να ανακουφίσουν) και των καταπραϋντικών μαζί με άλλες ουσίες, ιδιαίτερα με αλκοόλ, μπορεί να μειώσουν το ρυθμό αναπνοής και τον καρδιακό παλμό και να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.
Χρειάζεσαι βοήθεια εσύ ή κάποιο κοντινό σου πρόσωπο;
Συμπλήρωσε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο δυνατόν:
2. Οπιοειδή και παράγωγα της μορφίνης:
Γενικά αναφέρονται ως παυσίπονα και περιέχουν όπιο ή ουσίες συγγενείς με το όπιο και χρησιμοποιούνται για να ανακουφίσουν από τον πόνο.
Επιπτώσεις εθισμού στα οπιοειδή
Ο βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις των οπιοειδών και των παραγώγων μορφίνης περιλαμβάνουν τα εξής:
- Υπνηλία
- Επιβραδυμένη αναπνοή
- Δυσκοιλιότητα
- Ασυναισθησία
- Ναυτία
- Κώμα
Η παρατεινόμενη χρήση ή η κατάχρηση των οπιοειδών μπορεί να προκαλέσει σωματική και πνευματική εξάρτηση. Το σώμα προσαρμόζεται στην ύπαρξη του ναρκωτικού και εμφανίζονται συμπτώματα στέρησης εάν η χρήση μειωθεί ή διακοπεί.
Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν νευρικότητα, πόνους στους μύες και τα κόκαλα, αϋπνίες, διάρροια, εμετούς και ρίγη που συνοδεύονται από ανατριχίλες. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί ανοχή στο φάρμακο που σημαίνει ότι οι μακροχρόνιοι χρήστες πρέπει να αυξήσουν τις δόσεις που παίρνουν προκειμένου να πετύχουν το ίδιο φτιάξιμο.
Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν νευρικότητα, πόνους στους μύες και τα κόκαλα, αϋπνίες, διάρροια, εμετούς και ρίγη που συνοδεύονται από ανατριχίλες. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί ανοχή στο φάρμακο που σημαίνει ότι οι μακροχρόνιοι χρήστες πρέπει να αυξήσουν τις δόσεις που παίρνουν προκειμένου να πετύχουν το ίδιο φτιάξιμο.
3. Διεγερτικά χάπια:
Μια κατηγορία φαρμάκων τα οποία λαμβάνονται για να αυξήσουν την ενέργεια και την εγρήγορση αλλά τα οποία αυξάνουν επίσης την πίεση του αίματος το ρυθμό του καρδιακού παλμού και της αναπνοής.
4. Αντικαταθλιπτικά χάπια:
Ψυχοφάρμακα τα οποία θεωρείται άτι χειρίζονται την κατάθλιψη.
Συνέπειες εθισμού σε Διεγερτικά-Αντικαταθλιπτικά Χάπια
Οι συνέπειες της χρήσης αυτών των φαρμάκων είναι:
- Αϋπνίες
- Οξυθυμία
- Νευρικότητα και άγχος
- Βίαιες σκέψεις και ενέργειες
- Αναστάτωση
- Αυτοκτονικές σκέψεις ή αυτοκτονία
- Ρίγη
- Εχθρική διάθεση
- Εφίδρωση
- Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
- Επιθετικότητα
- Εγκληματική συμπεριφορά
- Σύγχυση και ασυνάρτητες σκέψεις
- Παράνοια
- Παραισθήσεις
- Ψύχωση
- Υπερκινητικότητα (μία επίπονη εσωτερική αναστάτωση-ανικανότητα να μείνει κάποιος ακίνητος)
- Σιρόπι για το βήχα
- Οπτικές παραισθήσεις
- Υπερβολική νευρικότητα
- Αϋπνίες
- Λήθαργος
- Σωματική εξάρτηση (η οποία επέρχεται μετά από μακροχρόνια χρήση τους)
- Ζαλάδες
- Μπερδεμένη ομιλία
- Ψευδαισθήσεις
- Εφίδρωση
- Υψηλή πίεση αίματος
- Βλάβη στο συκώτι και τον εγκέφαλο
- Εάν αναμιχθεί με άλλα ναρκωτικά μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά και το νευρικό σύστημα. Συνδυασμένο με το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.
Διεθνείς στατιστικές
Η κατάχρηση των φαρμάκων με ιατρική συνταγή αποτελεί ένα πρόβλημα σε πολλές περιοχές του κόσμου.
Στην Ελλάδα το 4% των φοιτητών έχουν κάνει χρήση ηρεμιστικών ή καταπραϋντικών χωρίς συνταγή γιατρού. Η κατάχρηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων προκαλεί μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από ότι η υπερβολική δόση ναρκωτικών.
Σύμφωνα με έρευνες σχεδόν το 50% των εφήβων πιστεύει ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι πιο ασφαλή από τα παράνομα ναρκωτικά που πωλούνται στους δρόμους, το 60-70% λένε ότι το φάρμακο του σπιτιού τους είναι η πηγή από την οποία παίρνουν τα ναρκωτικά.
Σύμφωνα με έρευνες οι έφηβοι που κάνουν χρήση ναρκωτικών με ιατρική συνταγή έχουν διπλάσιες πιθανότητες να κάνουν χρήση αλκοόλ πενταπλάσιες πιθανότητες για χρήση κάνναβης, και από 12 έως 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση παράνομων ναρκωτικών όπως η ηρωίνη, το Έκσταση και η κοκαΐνη σε σχέση με τους εφήβους που δεν κάνουν χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων.