ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΝΝΑΒΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΣΙΣ

Η λέξη Κάνναβη χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα μείγμα από αποξηραμένα φύλλα, μίσχους, λουλούδια και σπόρους του φυτού της Ινδικής Κάνναβης.

 

Το Χασίς είναι μία συγγενική μορφή του ναρκωτικού που φτιάχνεται από τις ρητίνες του ινδικού φυτού Κάνναβη.

 

Ο όρος Κάνναβη αναφέρεται σε όλα τα ναρκωτικά τα οποία προέρχονται από την ινδική κάνναβη συμπεριλαμβανομένης της Κάνναβη και τους Χασίς. Ανεξάρτητα από το όνομα αυτό το ναρκωτικό είναι ένα παραισθησιογόνο – μία ουσία η οποία διαστρεβλώνει τον τρόπο που το μυαλό αντιλαμβάνεται τον κόσμο στον οποίο ζει το άτομο.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Η Κάνναβη είναι το πιο διαδεδομένο παράνομο ναρκωτικό στον κόσμο. Μία έρευνα το 2006 στην Ελλάδα αποκάλυψε ότι το 20% τους πληθυσμού είχε κάνει χρήση μαριχουάνας ή χασίς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

 

Η Κάνναβη συνήθως καπνίζεται όπως ένα τσιγάρο αλλά μπορεί επίσης να καπνιστεί σε πίπα. Όταν ένα άτομα καπνίζει ένα τσιγαριλίκι συνήθως αισθάνεται την επίδρασή του μέσα σε μερικά λεπτά.

 

Οι άμεσες αισθήσεις – οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, η κίνηση, η ισορροπία και μία ονειρική πλασματική κατάσταση του μυαλού – κορυφώνονται μέσα στα πρώτα 30 λεπτά. Αυτά τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα συνήθως εξαφανίζονται σταδιακά μέσα σε δύο με τρεις ώρες αλλά μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο ανάλογα με την ποσότητα που παίρνει ο χρήστης, την ισχύ του THC και την παρουσία άλλων ναρκωτικών στο μείγμα.

 

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Το αλκοόλ αποτελείται από μία μόνο ουσία: την αιθανόλη. Η Κάνναβη περιέχει περισσότερες από 400 γνωστές χημικές ουσίες και χημικά που προκαλούν καρκίνο. Το κύριο συστατικό το οποίο επηρεάζει το μυαλό είναι το THC. Σε αντίθεση με τους καπνιστές τσιγάρων αυτοί που καπνίζουν τσιγαριλίκια έχουν την τάση να εισπνέουν βαθιά και να κρατούν τον καπνό όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να αυξήσουν την επίδραση του ναρκωτικού, επιδεινώνοντας τη ζημιά στους πνεύμονες.

 

Το αλκοόλ αποβάλλεται από το σώμα σε μερικές ώρες ενώ το THC παραμένει στο σώμα επί εβδομάδες ή και μήνες ανάλογα με τη διάρκεια και την ποσότητα της χρήσης. Το THC βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα, το αλκοόλ όχι.
Δεν έχουμε την πρόθεση να υποτιμήσουμε τους κινδύνους της κατάχρησης αλκοόλ η οποία μπορεί να είναι εξίσου βλαβερή. Οι χρήστες παρόλαυτά πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι τα χημικά συστατικά που περιέχονται στην κάνναβη ορισμένα από τα οποία είναι καρκινογόνα παραμένουν στο σώμα για μεγάλα διαστήματα μετά τη χρήση.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη 160.000.000 άνθρωποι χρησιμοποιούν κάνναβη. Από τους ενήλικες 26 ετών και άνω οι οποίοι έκαναν χρήση κάνναβης πριν την ηλικία των 15 ετών, το 62% προχώρησε στη χρήση κοκαϊνης κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το 9% προχώρησε στη χρήση ηρωίνης και το 54% έκανε μη ιατρική χρήση συνταγογραφούμενων ψυχοτρόπων φαρμάκων.

 

Μετά το αλκοόλ η Κάνναβη είναι η δεύτερη κατά σειρά ουσία που ανιχνεύεται στον οργανισμό των οδηγών που εμπλέκονται σε μοιραία αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.

Χρειάζεσαι βοήθεια εσύ ή κάποιο κοντινό σου πρόσωπο;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο δυνατόν:


 

ΟΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Οι άμεσες επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης περιλαμβάνουν ταχυπαλμία, αποπροσανατολισμό, μείωση του συντονισμού του σώματος, συχνά ακολουθούμενα από κατάθλιψη η υπνηλία. Μερικοί χρήστες υποφέρουν από κρίσεις πανικού ή άγχος. Το ναρκωτικό μπορεί να επηρεάσει περισσότερα πράγματα από τη σωματική σου υγεία.

 

Διεθνείς μελέτες συνέδεσαν τη μεγάλη και χρόνια χρήση κάνναβης με εγκεφαλικές ανωμαλίες. Κάτι που υποστηρίζεται και από παλαιότερες έρευνες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κάνναβης οι οποίες δείχνουν αλλαγές στον εγκέφαλο παρόμοιες με εκείνες από τη μακροχρόνια χρήση άλλων σκληρών ναρκωτικών. Επίσης υπάρχει σχέση συνεχιζόμενης χρήσης κάνναβης και ψύχωσης.

 

Η κάνναβη αλλάζει τη δομή των σπερματικών κυττάρων, παραμορφώνοντας τα. Κατά συνέπεια ακόμα και μικρές ποσότητες κάνναβης μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή στειρότητα στους άντρες. Η χρήση κάνναβης μπορεί να αναστατώσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο των γυναικών.

 

Μελέτες δείχνουν ότι οι διανοητικές λειτουργίες ανθρώπων που έχουν καπνίσει πολύ κάνναβη τείνουν να εξασθενίσουν ή να ελαττωθούν. Το THC στην κάνναβη διαταράσσει τα κύτταρα των νεύρων στον εγκέφαλο, τα οποία επηρεάζουν την μνήμη .

 

Η κάνναβη είναι ένα από τα λίγα ναρκωτικά, το οποίο προκαλεί αφύσικη κυτταρική διαίρεση η οποία οδηγεί σε σοβαρές κληρονομικές ανωμαλίες. Μια έγκυος γυναίκα που καπνίζει κανονικά κάνναβη μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρο τοκετό και το βρέφος να έχει μειωμένο βάρος και μέγεθος. Κατά την διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, έχουν γεννηθεί εκατομμύρια παιδιά από χρήστες ναρκωτικών με μειωμένη πρωτοβουλία και ελαττωμένες ικανότητες να συγκεντρωθούν και να προσανατολιστούν στους στόχους της ζωής. Μελέτες επίσης λένε ότι η χρήση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα εκ γενετής ανωμαλίες, διανοητικές ανωμαλίες και αυξημένο κίνδυνο λευχαιμίας στα παιδιά.

ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

 • Διαστρέβλωση των αισθήσεων
 • Πανικός
 • Ελλιπής συντονισμός κινήσεων
 • Μειωμένος χρόνος αντίδρασης
 • Μετά την αρχική μαστούρα, ο χρήστης αισθάνεται νυσταγμένος ή θλιμμένος
 • Ταχυπαλμίες (και κίνδυνος καρδιακής προσβολής)

ΜΑΚΡΟΠΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

 • Μειωμένη αντίσταση σε κοινές ασθένειες ( κρυολογήματα, βρογχίτιδα κ.λπ.)
 • Καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Διαταραχές στην ανάπτυξη
 • Αύξηση των κυττάρων με ανώμαλη δομή στο σώμα
 • Μείωση των ορμονών του ανδρικού φύλου
 • Γρήγορη καταστροφή των ινών των πνευμόνων και κακώσεις ( τραύματα ) στον εγκέφαλο που μπορεί να είναι μόνιμα
 • Μειωμένη σεξουαλική ικανότητα
 • Δυσκολίες μελέτης – μειωμένη ικανότητα μάθησης και διατήρησης των πληροφοριών
 • Απάθεια, υπνηλία, έλλειψη κινήτρων
 • Αλλαγές στην προσωπικότητα και στην διάθεση
 • Ανικανότητα ξεκάθαρης αντίληψης των πραγμάτων

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΝΝΑΒΗ ΣΕ ΧΡΗΣΗ «ΣΚΛΗΡΩΝ» ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Επειδή αναπτύσσεται μια ανοχή, η κάνναβη μπορεί να οδηγήσει τους χρήστες στην κατανάλωση ισχυρότερων ναρκωτικών προκειμένου να επιτύχουν την ίδια μαστούρα. Όταν η επίδραση αρχίζει να μειώνεται τότε το άτομο μπορεί να στραφεί σε πιο ισχυρά ναρκωτικά προκειμένου να απαλλάξει τον εαυτό του από τις ανεπιθύμητες καταστάσεις που τον οδήγησαν να πάρει κάνναβη εξαρχής. Η κάνναβη η ίδια δεν οδηγεί το άτομο στα άλλα ναρκωτικά.

 

Οι άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά για να απαλλαγούν από ανεπιθύμητες καταστάσεις ή συναισθήματα. Το ναρκωτικό (η κάνναβη) καλύπτει το πρόβλημα για κάποιο χρονικό διάστημα (όταν ο χρήστης είναι μαστουρωμένος). Όταν η «μαστούρα» ξεθωριάσει, τότε το πρόβλημα, η ανεπιθύμητη κατάσταση ή περίσταση, επανέρχεται εντονότερα από πριν. Τότε ο χρήστης μπορεί να στραφεί σε ισχυρότερα ναρκωτικά αφού η κάνναβη δεν έχει πια «αποτελέσματα».

 

Η πλειονότητα των χρηστών κοκαΐνης (99,9%) άρχισαν παίρνοντας ένα «εισαγωγικό ναρκωτικό» όπως κάνναβη, τσιγάρα και αλκοόλ. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος καπνίζει χασίς θα συνεχίσει να παίρνει σκληρότερα ναρκωτικά. Κάποιοι δεν συνεχίζουν καθόλου. Άλλοι σταματούν εντελώς να κάνουν χρήση κάνναβης. Όμως κάποιοι όντως στρέφονται στα σκληρά ναρκωτικά. Μια μελέτη αποκάλυψε ότι νέοι (ηλικίας 12 έως 17 ετών) που κάνουν χρήση κάνναβης, είναι κατά 85 φορές πιθανότερο ότι θα κάνουν χρήση κοκαΐνης απ’ ότι οι νέοι που δεν έχουν κάνει χρήση κάνναβης. Επίσης, το 60% των νέων που καπνίζουν κάνναβη πριν την ηλικία των 15 στρέφονται μετά στην κοκαΐνη.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΠΕΤΑΣΜΑ ΚΑΠΝΟΥ

Η χρήση κάνναβης δεν είναι επιβλαβής μόνο για το ίδιο το άτομο που καπνίζει το τσιγαριλίκι. Αποτελεί κίνδυνο και για την υπόλοιπη κοινωνία.

 

Η έρευνα δείχνει καθαρά ότι η κάνναβη έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει προβλήματα στην καθημερινή ζωή. Μια μελέτη μεταξύ 129 φοιτητών κολλεγίου βρήκε ότι μεταξύ αυτών που κάπνισαν το ναρκωτικό τουλάχιστον 27 από τις 30 ημέρες που προηγήθηκαν της έρευνας, βασικές δεξιότητες που σχετίζονται με την προσοχή, τη μνήμη και τη μάθηση μειώθηκαν σημαντικά. Μια μελέτη μεταξύ ταχυδρομικών υπαλλήλων βρήκε ότι εκείνοι οι υπάλληλοι που βγήκαν θετικοί στο τεστ για χρήση κάνναβης είχαν 55% περισσότερα ατυχήματα, 85% περισσότερους τραυματισμούς και 75% περισσότερες απουσίες από την εργασία τους.

 

Πολλοί άνθρωποι θα σου πουν ότι η κάνναβη δεν είναι επικίνδυνη. Σκέψου ποιος σου το λέει αυτό. Μήπως είναι οι ίδιοι άνθρωποι που προσπαθούν να σου πουλήσουν χόρτο;

 

Η κάνναβη μπορεί να βλάψει τη μνήμη κάποιου- και αυτός ο αντίκτυπος μπορεί να διαρκέσει για μέρες ή εβδομάδες αφού έχει εξαφανιστεί η άμεση επήρεια του ναρκωτικού. Σε μια μελέτη, ζητήθηκε από μία ομάδα σκληρών χρηστών κάνναβης να θυμηθούν λέξεις από μία λίστα. Η ικανότητά τους να θυμηθούν σωστά τις λέξεις δεν επέστρεψε στο φυσιολογικό μέχρι να περάσουν τέσσερις εβδομάδες αφότου είχαν σταματήσει.

 

Οι μαθητές που κάνουν χρήση κάνναβης έχουν χαμηλότερους βαθμούς και λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε κολλέγιο από αυτούς που δεν καπνίζουν. Πολύ απλά, δεν έχουν τις ίδιες ικανότητες να θυμηθούν και να οργανώσουν πληροφορίες σε σύγκριση με αυτούς που δεν κάνουν χρήση αυτών των ουσιών.

 

ΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ
Οι έμποροι ναρκωτικών, που το κίνητρό τους είναι το κέρδος που βγάζουν, θα πουν οτιδήποτε για να σε κάνουν να αγοράσεις τα ναρκωτικά τους. Θα σου πούνε ότι « το χόρτο δεν θα σε οδηγήσει σε πιο σκληρά ναρκωτικά.