ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΚΑΙΝΗ ;

Η λέξη κοκαΐνη αναφέρεται στο ναρκωτικό με μορφή σκόνης ή κρυσταλλική μορφή. Η σκόνη διαλύεται συνήθως σε αδρανείς ουσίες όπως άμυλο καλαμποκιού, σκόνη και ταλκ και ζάχαρη ή άλλα ναρκωτικά όπως προκαϊνη (ένα τοπικό αναισθητικό) ή αμφεταμίνες.

Η κοκαΐνη παράγεται από τα φύλλα της κόκας και αρχικά χρησιμοποιούνταν ως παυσίπονο. Συνήθως σνιφάρεται και η σκόνη εισχωρεί στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των ρινικών ιστών. Μπορεί επίσης να ληφθεί από το στόμα, ή να τριφτεί πάνω στα ούλα.

Για να απορροφηθεί γρηγορότερα από το αίμα οι χρήστες την «χτυπάνε» με ένεση, κάτι που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο της υπερβολικής δόσης. Η εισπνοή της με μορφή καπνού ή ατμού επιταχύνει την απορρόφηση της με λιγότερο κίνδυνο για την υγεία του χρήστη απ’ ότι αν την χτυπήσει σε ένεση.

KOKAΪΝΗ: Η ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΑΣΠΡΗ ΣΚΟΝΗ

Η κοκαΐνη είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα ναρκωτικά που γνωρίζει ο άνθρωπος. Μόλις το άτομο αρχίσει να παίρνει το ναρκωτικό, έχει αποδειχθεί ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφύγει από τα δίχτυα του, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Σωματικά, διεγείρει σημαντικούς υποδοχείς (καταλήξεις νεύρων που εντοπίζουν τις αλλαγές στο σώμα) μέσα στον εγκέφαλο. Αυτοί οι υποδοχείς, με τη σειρά τους, προκαλούν ένα αίσθημα ευφορίας στο οποίο οι χρήστες αναπτύσσουν γρήγορα ανοχή. Μόνο με μεγαλύτερες δόσεις και συχνότερη χρήση μπορούν να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Σήμερα, η κοκαΐνη αποτελεί μια παγκόσμια επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων. Οι χρήστες της ανήκουν σε όλες τις ηλικίες σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις ακόμα και σε μαθητές δημοτικού οκτώ ετών.

Η χρήση κοκαΐνης μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας, συμφόρησης, εγκεφαλικής αιμορραγίας ή καρδιακής προσβολής Παιδιά που γεννιούνται από μητέρες εθισμένες στην κοκαΐνη έρχονται σ’ αυτό τον κόσμο εθισμένα και τα ίδια. Πολλά γεννιούνται με αναπηρίες και πληθώρα άλλων προβλημάτων.

Παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί, η χρήση της κοκαΐνης συνεχίζει να ακμάζει – ίσως επειδή οι χρήστες δυσκολεύονται να ξεφύγουν από τα πρώτα κιόλας βήματα που κάνουν στο μακρύ και σκοτεινό δρόμο της κοκαΐνης ο οποίος αναπόφευκτα οδηγεί σε εθισμό.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ

Η κοκαΐνη είναι το δεύτερο πλέον διακινούμενο παράνομο ναρκωτικό στον κόσμο.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και την Εξάρτηση, η κοκαΐνη, είναι και στην Ευρώπη, το δεύτερο πιο διαδεδομένο παράνομο ναρκωτικό. Μεταξύ των νέων (15 έως 34 ετών), εκτιμάται ότι 7,5 εκατομμύρια έχουν πάρει κοκαΐνη τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, 3,5 εκατομμύρια μέσα στον τελευταίο χρόνο και 1,5 εκατομμύριο τον τελευταίο μήνα.

Έρευνες δείχνουν ότι περίπου οι μισοί Ευρωπαίοι που πηγαίνουν στα κλαμπ κάνουν χρήση κοκαΐνης.

ΓΙΑΤΙ Η ΚΟΚΑΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΘΙΣΤΙΚΗ ;

Μετά τη μεθαμφεταμίνη, «η κοκαΐνη δημιουργεί τη μεγαλύτερη ψυχολογική εξάρτηση από οποιοδήποτε άλλο ναρκωτικό. Διεγείρει τα βασικά κέντρα της ευχαρίστησης στον εγκέφαλο και δημιουργεί ακραία κατάσταση ευφορίας.
Η ανοχή στην κοκαΐνη αναπτύσσεται γρήγορα – ο χρήστης δε βρίσκει την ευχαρίστηση που έβρισκε πριν, με την ίδια ποσότητα κοκαΐνης.

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Η χρήση της κοκαΐνης γίνεται, πολλές φορές, σε συνδυασμό με άλλα ναρκωτικά, όπως ηρεμιστικά, αμφεταμίνες, μαριχουάνα και ηρωίνη. Αυτοί οι συνδυασμοί αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο από τη χρήση της κοκαΐνης. Εκτός από την πιθανότητα ανάπτυξης εθισμού σε δύο ναρκωτικά, ο χρήστης δημιουργεί εύκολα μείγμα ναρκωτικών που αποβαίνει μοιραίο.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΚΑΙΝΗΣ

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΚΑΙΝΗΣ

Η κοκαΐνη προκαλεί ένα σύντομο αλλά δυνατό φτιάξιμο που ακολουθείται αμέσως από το εντελώς αντίθετο – έντονη κατάθλιψη, οξυθυμία, και δυνατή ανάγκη για ακόμα περισσότερο ναρκωτικό.

Τα άτομα που κάνουν χρήση κοκαΐνης συχνά δεν τρώνε και δεν κοιμούνται κανονικά. Συχνά νιώθουν δυνατές ταχυκαρδίες, μυϊκούς σπασμούς και παροξυσμούς. Το ναρκωτικό κάνεις τους χρήστες να νοιώθουν παράνοια, θυμό, εχθρότητα και ανησυχία – ακόμα κι όταν δεν είναι φτιαγμένοι.

Ανεξάρτητα από τη δόση ή τη συχνότητα χρήσης του ναρκωτικού από ένα άτομο, η κοκαΐνη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, συμφόρεσης ή αναπνευστικής ανεπάρκειας και οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο.

ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

· Απώλεια όρεξης
· Ταχυπαλμίες, υψηλή πίεση και αυξημένη θερμοκρασία σώματος.
· Συστολή των περιφερειακών αιμοφόρων αγγείων.
· Αυξημένος ρυθμός αναπνοής.
· Διεσταλμένες κόρες ματιών.
· Διαταραχές στον ύπνο.
· Ναυτία.
· Υπερδιέγερση.
· Παράξενη, σπασμωδική και πολλές φορές βίαιη συμπεριφορά.
· Παραισθήσεις, υπερβολικές εξάρσεις και οξυθυμία.
· Παραισθήσεις αφής οι οποίες δημιουργούν την πλάνη ότι διάφορα ζωύφια κινούνται κάτω από το δέρμα του χρήστη.
· Έντονο αίσθημα ευφορίας.
· Ανησυχίες και παράνοια.
· Κατάθλιψη.
· Εξαιρετικά έντονη ανάγκη για ναρκωτικό.
· Πανικός και ψύχωση.
· Υπερβολική δόση (ακόμη και για μια φορά μόνο) μπορεί να οδηγήσει σε παροξυσμούς, κρίσεις και ξαφνικό θάνατο.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΚΑΙΝΗΣ

Η φράση «δαίμονας της ντόπας» επινοήθηκε πολλά χρόνια πριν για να περιγράψει τις επιπτώσεις της συνεχούς χρήσης κοκαΐνης. Καθώς αυξάνεται η ανοχή στο ναρκωτικό, γίνεται απαραίτητο για το χρήση να παίρνει όλο και μεγαλύτερη ποσότητα για να πετυχαίνει το ίδιο φτιάξιμο.

Η καθημερινή και μακροχρόνια χρήση κοκαΐνης προκαλεί αϋπνίες και απώλεια όρεξης για τροφή. Το άτομο μπορεί να γίνει ψυχωτικό και να αρχίσει να έχει παραισθήσεις.

Καθώς η κοκαΐνη παρεμβαίνει στον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις χημικές ουσίες, το άτομο χρειάζεται όλο και μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικού για να αισθάνεται «φυσιολογικά». Τα άτομα που εθίζονται στην κοκαΐνη (όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα ναρκωτικά) χάνουν το ενδιαφέρον τους για άλλους τομείς της ζωής.

Καθώς περνάει η επήρεια του ναρκωτικού, προκαλείται στο άτομο σοβαρή κατάθλιψη και θα κάνει οτιδήποτε για να ξαναβρεί τη δόση του – ακόμα και φόνο.

Αν δεν μπορέσει να βρει κοκαΐνη η κατάθλιψη μπορεί να γίνει τόσο έντονη ώστε να οδηγήσει το εθισμένο άτομο στην αυτοκτονία.

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

· Μόνιμες βλάβες στα αγγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.
· Υψηλή πίεση που οδηγεί σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και θάνατο.
· Βλάβες στο συκώτι, στα νεφρά και στους πνεύμονες.
· Καταστροφή των ρινικών ιστών, αν σνιφάρεται.
· Αναπνευστική ανεπάρκεια, αν καπνίζεται.
· Μολύνσεις και αποστήματα, αν γίνεται χρήση με ένεση.
· Υποσιτισμός, απώλεια βάρους.
· Εκτεταμένη καταστροφή δοντιών.
· Παραισθήσεις ακοής και αφής.
· Σεξουαλικές δυσλειτουργίες, βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα με υπογονιμότητα (σε άντρες και γυναίκες).
· Αποπροσανατολισμός, απάθεια και εξάντληση λόγω σύγχυσης.
· Οξυθυμία και αιφνίδιες αλλαγές διάθεσης.
· Αυξημένη συχνότητα ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς.
· Παραλήρημα ή ψύχωση.
· Βαριάς μορφής κατάθλιψη.
· Ανοχή στο ναρκωτικό και εθισμός (ακόμη και μετά από μία μόνο χρήση