Το αλκοόλ είναι ένα ναρκωτικό. Υπάγεται στην κατηγορία των κατασταλτικών, που σημαίνει ότι επιβραδύνει ζωτικές λειτουργίες με αποτέλεσμα μπερδεμένη ομιλία, ασταθή κίνηση, διαταραγμένες αισθήσεις και ανικανότητα γρήγορης αντίδρασης.
Όσο για τον τρόπο που επηρεάζει τη διάνοια, γίνεται ευκολότερα αντιληπτό ως ένα ναρκωτικό που μειώνει την ικανότητα του ατόμου να σκέπτεται λογικά και διαστρεβλώνει την κρίση του.
Αλκοόλ επιπτώσεις
Τα άτομα αρχίζουν να αισθάνονται «ηλίθια» και να χάνουν το συντονισμό και τον έλεγχο.
Η υπερβολική ποσότητα αλκοόλ προκαλεί ακόμη σοβαρότερες κατασταλτικές επιπτώσεις (ανικανότητα αίσθησης πόνου, τοξικότητα όπου το σώμα βγάζει το δηλητήριο (εμετός) και τελικά ασυναισθησία ή, ακόμη χειρότερα, κώμα ή θάνατο από υπερβολική δόση τοξινών). Αυτές οι αντιδράσεις εξαρτώνται από την ποσότητα και την ταχύτητα με την οποία καταναλώνεται το αλκοόλ.
Αλκοόλ και οδήγηση
Ο οδηγός υπό την επήρεια αλκοόλ, κινδυνεύει 11 φορές περισσότερο να σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα από τους οδηγούς που δεν έχουν αλκοόλ στον οργανισμό τους.
Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτές είναι ίσως στατιστικές που προκαλούν σοκ, αλλά μόνο στατιστικές. Για τις οικογένειες όμως, και τους φίλους των εφήβων που σκοτώνονται οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ, κάθε αριθμός εκπροσωπεί και μια τραγική απώλεια.
Το αλκοόλ παραμορφώνει τις αισθητήριες αντιλήψεις και την κρίση του ατόμου. Τα άτομα υπό την επήρεια αλκοόλ παραδέχονται ότι ο χρόνος αντίδρασης τους είναι μεγαλύτερος από ότι χωρίς αλκοόλ, και ότι αναλαμβάνουν πολύ περισσότερα ρίσκα από όσα θα αναλάμβαναν αν ήταν νηφάλιοι. Πολύ συχνά αυτά τα ρίσκα είναι μοιραία.
Τι είναι η κρεπάλη με ποτά;
Η κραιπάλη κατανάλωσης ποτού είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ μονομιάς, η οποία συνήθως μεταφράζεται σε πέντε ή περισσότερα συνεχή ποτά για έναν άντρα, και τέσσερα ή περισσότερα συνεχή ποτά για μια γυναίκα.
Λένε ότι ένας στους τρεις ενήλικες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδίδεται σε κραιπάλη με ποτά τουλάχιστον για μια φορά το μήνα. Το 23% των αγοριών 15 με 16 ετών ανέφεραν ότι επιδόθηκαν σε κραιπάλες ποτού τουλάχιστον τρεις φορές τον προηγούμενο μήνα.
Αλκοολισμός ενδείξεις
Η εξάρτηση από το αλκοόλ (αλκοολισμός) έχει τέσσερις βασικές ενδείξεις:
- Δίψα για αλκοόλ: μια δυνατή επιθυμία ή εμμονή κατανάλωσης αλκοόλ.
- Απώλεια ελέγχου: η ανικανότητα να περιορίσει κάποιος το ποτό σε οποιαδήποτε περίσταση.
- Σωματική εξάρτηση: συμπτώματα στέρησης, όπως η ναυτία, η εφίδρωση, τα ρίγη και η νευρικότητα εμφανίζονται όταν διακοπεί η χρήση του αλκοόλ μετά από μια περίοδο μεγάλης κατανάλωσης.
- Ανοχή: η ανάγκη να πίνει κάποιος όλο και μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ προκειμένου να φτιαχτεί.
Χρειάζεσαι βοήθεια εσύ ή κάποιο κοντινό σου πρόσωπο;
Συμπλήρωσε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο δυνατόν:
Διεθνή στατιστικά αλκοόλ
Το αλκοόλ, σκοτώνει περισσότερους εφήβους από τα υπόλοιπα ναρκωτικά. Συμμετέχει στις πρώτες τρεις αιτίες θανάτου ατόμων ηλικίας μεταξύ 15 και 24 χρονών: ατυχήματα, ανθρωποκτονίες και αυτοκτονίες.
Οι νέοι που πίνουν είναι 7,5 φορές πιο πιθανό να κάνουν χρήση άλλων παράνομων ναρκωτικών και 50 φορές πιο πιθανό να κάνουν χρήση κοκαΐνης από τους νέους που δεν πίνουν ποτέ.
Μια έρευνα έδειξε ότι το 32% αυτών που έπιναν πολύ και ήταν πάνω από 12 ετών, έκαναν επίσης χρήση παράνομων ναρκωτικών.
Σύμφωνα με μια έρευνα, από τα 490 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από 23 εκατομμύρια είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ.
Συμπτώματα αλκοολισμού
Ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται και τη φυσική κατάσταση του ατόμου, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει:
- Μπερδεμένη ομιλία
- Υπνηλία
- Εμετό
- Διάρροια
- Ανακατωμένο στομάχι
- Πονοκεφάλους
- Αναπνευστικά προβλήματα
- Διαστρεβλωμένη όραση και ακοή
- Εξασθενημένη κρίση
- Μειωμένη αντίληψη και ελλιπή συντονισμό
- Ασυναισθησία
- Αναιμία (απώλεια ερυθρών κυττάρων αίματος).
Συνέπειες αλκοολισμού
- Ατυχήματα εξ αμελείας όπως αυτοκινητιστικά ατυχήματα, πτώσεις, εγκαύματα, πνιγμοί.
- Κακώσεις εκ προμελέτης όπως τραυματισμοί με όπλα, σεξουαλικές επιθέσεις, ενδοοικογενειακή βία.
- Αυξημένο ποσοστό ατυχημάτων εν ώρα εργασίας και μείωση παραγωγικότητας.
- Αυξημένα οικογενειακά προβλήματα, διαλυμένες σχέσεις.
- Δηλητηρίαση από αλκοόλ.
- Υψηλή πίεση αίματος, καρδιακή προσβολή και άλλες ασθένειες της καρδιάς.
- Ηπατική νόσος.
- Κάκωση νεύρων.
- Σεξουαλικά προβλήματα.
- Μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο.
- Ανεπάρκεια βιταμίνης Β, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αμνησία, απάθεια και απώλεια προσανατολισμού.
- Έλκη.
- Γαστρίτιδα (φλεγμονή των τοιχωμάτων του στομαχιού).
- Υποσιτισμός.
- Καρκίνος του στόματος και του λαιμού.
Ένα μονοπάτι τραγωδίας
Το αλκοόλ πήρε τη ζωή πολλών ταλαντούχων καλλιτεχνών, μουσικών και συγγραφέων στις περασμένες δεκαετίες. Μερικοί από αυτούς ήταν οι εξής:
- Τζον Μπόναμ (1948-1980): Το υπερβολικό αλκοόλ οδήγησε σε τραγικό θάνατο τον ντράμερ των Λεντ Ζέππελιν Τζον «Bonzo» Μπόναμ, γνωστό για το σόλο ντραμς «Moby Dick», βρέθηκε νεκρός από ασφυξία λόγω εμετού μετά από μια νύχτα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς πήγαινε για τις πρόβες ενόψει μιας περιοδείας.
- Στιβ Κλαρκ (1960-1991): Κιθαρίστας των «Def Leppard». Σκληρός πότης, πέθανε στο σπίτι του στο Λονδίνο λόγω θανατηφόρου συνδυασμού αλκοόλ και ναρκωτικών.
- Μίκαελ Κλαρκ (1946-1993): Αμερικανός μουσικός, ντράμερ των «The Byrds». Πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια μετά από τρεις δεκαετίες υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
- Μπράιαν Κάνολι (1945-1997): Ροκ τραγουδιστής από τη Σκωτία και κύριος τραγουδιστής των «Sweet». To πρόβλημα αλκοολισμού τον οδήγησε να εγκαταλείψει το συγκρότημα το 1978. Επανασυνδέθηκε με το συγκρότημα μετά από αρκετά χρόνιας αλλά το αλκοόλ είχε καταστρέψει την υγεία του και πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια το 1997.
- Όλιβερ Ρηντ (1938-1999): Βρετανός ηθοποιός γνωστός για τους ρόλους του στις ταινίες Όλιβερ, Ερωτευμένες Γυναίκες, Οι Τρεις Σωματοφύλακες και ο Μονομάχος. Πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Μονομάχου. Ήταν εξαιρετικά μεθυσμένος μετά από 3 μπουκάλια ρούμι, 8 μπουκάλια μπύρα και αναρίθμητα διπλά ουίσκι.
Το αλκοόλ αποτελεί μια εξάρτηση που μπορεί πολύ εύκολα να γίνει ανεξέλεγκτη καθώς η κατανάλωση αλκοόλ είναι κοινωνικά αποδεκτή. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό ένας κοινωνικός καταναλωτής αλκοόλ να γίνει εξαρτημένος χρήστης αλκοόλ, χωρίς να γίνει άμεσα αντιληπτό, τόσο από τον ίδιο όσο και από τους γύρω του.
Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι εσείς ή ένα κοντινό σας πρόσωπο αντιμετωπίζει το πρόβλημα του αλκοολισμού, μη διαστάσετε να επικοινωνήσετε με ένα κέντρο απεξάρτησης, είτε για συμβουλευτική καθοδήγηση είτε για αποτοξίνωση.